Seznam káv

#1
Název: Vánoční káva – Bolivia Altura Top Frontera & Cuba Turquino
Chuť: hořká čokoláda, kakaové boby, třtinový cukr
Zpracování: mokré
Cupping score: nehodnoceno
Farma: Frontera Quechua & Pico Turquino
Nadmořská výška: 1.400 m.n.m.
Pražírna: Káva Kroměříž

Káva Bolívia Altura má příjemnou krémovou chuť s výrazným aroma. Plné tělo s tóny hořké čokolády,
kakaových bobů a lehkou sladkostí třtinového cukru. Cuba Turquino, která je zde v menšinovém
zastoupení, pak přidá ojedinělé tabákově nasládlé aroma. Spojením těchto zrnek vznikla
káva, která potěší nejednoho milovníka silných káv s plným tělem.


#2
Název: Vánoční káva – Brazil Caramel Mount
Chuť: sladká, čokoládová, likérové tělo
Zpracování: aerobní fermentace
Cupping score: 85.5
Farma: Fazenda Santa Bárbara
Nadmořská výška: 1.000 m.n.m.
Pražírna: Zrníčko

Kávová zrna vánoční kávy pochází z oblasti Monte Carmelo neboli karamelové
hory. Intenzivní sladkost plodů kávovníku odrůdy Red Catuaí byla podtržena netradičním zpracování
m aerobní fermentací.


#3
Název: Caffé Delicato
Chuť: tmavá čokoláda, kakao
Zpracování: suché a mokré
Cupping score: nehodnoceno
Farma: Brazilie, Kolumbie, Ethiopia
Nadmořská výška: 1.100 – 1.500 m.n.m.
Pražírna: Káva Kroměříž

Směs Caffé Delicato je díky svému unikátnímu složení vhodná nejen pro přípravu nápojů z espresso
kávovaru, ale také pro milovníky překapávané kávy i pro další způsoby přípravy nápojů. Směs je
poskládaná ze tří různých druhů arabic, tak aby její chuť byla vyvážená a přitom plná.


#4
Název: Vienna Blend
Chuť: čokoláda, lehké tóny citrusů
Zpracování: suché a mokré
Cupping score: nehodnoceno
Farma: Brazílie, Kolumbie, Indie (10% robusta)
Nadmořská výška: 800 – 1.500 m.n.m.
Pražírna: Zrníčko

Znáte malebné rakouské kavárny v srdci Vídně a zdejší kávovou kulturu? Jestli ano, tak se u šálku z
čerstvě připravené kávy naší směsi Vienna Blend snadno přenesete do ikonických míst rakouské
metropole.


#5
Název: Mexico Chiapas - El Triunfo
Chuť: karamel, tmavá čokoláda, lískový ořech
Zpracování: mokré
Cupping score: 84
Farma: Sierra Azul
Nadmořská výška: 1.200-1.600 m.n.m.
Pražírna: Káva Kroměříž

Pokud jste vyznavači sladkých káv tóny čokolády a oříšku věřte, že
káva z podregionu Siltepec bude vaším favoritem. Farma, na
které kávovníky obhospodařuje na dvaatřicet farmářů, roste na třech hektarech.


#6
Název: Ethiopia Genji Challa
Chuť: ananas, květiny, citrusová kyselost
Zpracování: mokré
Cupping score: 87.5
Farma: Nano Challa
Nadmořská výška: 2.000 m.n.m.
Pražírna: Zrníčko

Poté, co káva doputuje z plantáže do mycí stanice, třešně se po dobu 90 hodin fermentují, díky
čemuž dojde k narušení povrchu. To dá třešním charakteristickou chuť plnou ovocných tónů.
Následuje vyprání v čisté vodě a následně přichází na řadu desetidenní sušení na afrických ložích.


#7
Název: Indonesia Sumatra
Chuť: černý čaj, karamel, citron
Zpracování: honey
Cupping score: 85.5
Farma: Asman Arianto
Nadmořská výška: 1.500-1.700 m.n.m.
Pražírna: Káva Kroměříž

Provincie Aceh se rozkládá ve vysoké nadmořské výšce,
která dodává kávě vítanou svěžest. Farmář Asman Arianto spolupracuje na ostrově Sumatra s více jak
tři sta padesáti drobnými farmáři.


#8
Název: China Yirong
Chuť: ořechy, hnědý cukr, pomeranč
Zpracování: mokré
Cupping score: 84
Farma: Yirong
Nadmořská výška: 1.300-1.600 m.n.m.
Pražírna: Zrníčko

Čína patří na aktuální kávové scéně k lokalitám budoucnosti. Zdejší výběrová káva se pyšní velkým
potenciálem, a to navzdory faktu, že má jen velmi krátkou historii. Někteří kávový odborníci se
shodují na tom, že by mohla být Čína v budoucnu stejně populární, jako kávy z Brazílie.


#9
Název: Guatemala Palo Blanco Organic
Chuť: mléčná čokoláda, med, hrozny
Zpracování: honey
Cupping score: 87,5
Farma: Finca Palo Blanco
Nadmořská výška: 1.550-1.950 m.n.m.
Pražírna: Káva Kroměříž

Majitel farmy Ivan Ovalle se zaměřuje na produkci nejvyšší možné kvality zrn s ohledem na
ekologii. Jeho farma Finca Palo Blanco se rozprostírá na 60 hektarech z toho 10ha je pralesní
rezervace a zbylá část je poseta kávovníky, pěstuje se zde výhradně odrůda
Bourbon, Catuai, Caturra a Pacamara. Jeho káva se chlubí také označením ORGANIC, to znamená že
byla vypěstována bez použití jakýchkoli pesticidů a hnojiv.


#10
Název: Costa Rica Marvin Barrantes
Chuť: černý čaj, čokoláda, citrón
Zpracování: honey
Cupping score: 87.5
Farma: Finca Reina Elizabeth
Nadmořská výška: 1.450-1.550 m.n.m.
Pražírna: Zrníčko

Kostarické Arabiky jsou u našich zákazníků velmi oblíbené, pro svou chuť a vysokou kvalitu. Díky
ideálním přírodním podmínkám a vysoké kvalitě sklízených bobů a vysoké kvalitě jejich zpracování je
kostarická Arabika ceněna jako jedna z nejkvalitnějších káv světa.


#11
Název: Barma-Myanmar Shan State
Chuť: čokoláda, pralinky, melasa
Zpracování: mokré
Cupping score: 85
Farma: Green Land
Nadmořská výška: 1.150 m.n.m.
Pražírna: Káva Kroměříž

Plantáž Green Land Coffee byla založena v roce 1999 farmářem U Sai Wan Maingem. Farma se
nachází v oblasti Pyin Oo Lwin poblíž známého horského městečko Maymyo. Green Land je jednou z
největších plantáží v celém Myanmaru rozkládající se na ploše 450 akrů a stále roste, dnes plantáž
sčítá více než 580 000 kávovníků, které plodí kávu té nejvyšší kvality.


#12
Název: Kenya Mwendia Kirinyaga
Chuť: jablka, hnědé koření, tmavá čokoláda
Zpracování: mokré
Cupping score: 86.5
Farma: Mwendia Farm
Nadmořská výška: 1.800 m.n.m.
Pražírna: Zrníčko

Malou farmu o sedmi tisíci kávovníků vlastní v
regionu Kirinyaga Perminus Githinji a Joseph Mwendia. Výjimečnost této kávy je právě malá farma,
jejíž stromy leží ve stejné nadmořské výšce. Nenaleznete zde také jinou
odrůdu kávovníků, než jsou Ruiru 11, SL28 a SL34.


#13
Název: Peru Negrisa
Chuť: jemná acidita, citronové tělo a chutě peckového ovoce
Zpracování: mokré
Cupping score: nehodnoceno
Farma: Negrisa
Nadmořská výška: 1100-1700 m.n.m.
Pražírna: Káva Kroměříž

Negrisa je rodinný podnik zaměřený na zpracování, kontrolu kvality a export kávy. Pyšní se více než
15 let dlouhou tradicí, přičemž jejich kávy se exportují do celého světa. Na farmě se klade důraz
především na kvalitu a výkon v každé fázi procesu pěstování i samotného zpracování. Většina
káv z těchto plantáží se vyznačuje chutí citrusových plodů, díky čemž jsou vyhledávány převážně mezi
příznivci filtrované kávy.


#14
Název: El Salvador El Limo San Pacho
Chuť: hřebíček, hořká čokoláda, med, švěstky
Zpracování: anaerobní fermentace
Cupping score: 87.5
Farma: Finca El Limo
Nadmořská výška: 1.200 m.n.m.
Pražírna: Zrníčko

Na farmě Finca El Limo se zaměřují na experimentální zpracování kávy. Zrna odrůdy
San Pacho jsou zpracována řízenou anaerobní fermentací, tedy bez přítomnosti vzduchu. Majitel Jose
Enrique Gutierrez je již druhým pokračovatelem rodu této inovativní farmy.


#15
Název: Papua New Guinea Lamari
Chuť: jablko, hnědé koření, čokoláda, hnědý cukr
Zpracování: mokré
Cupping score: 84.5
Farma: Lamari River Valley Coffee Gardens
Nadmořská výška: 1.700-2.000 m.n.m.
Pražírna: Káva Kroměříž

Název Lamari je jméno místní řeky, která zásobuje plantáže dostatečnou vláhou. Ve
Východní vysočině se zdejší farmáři starají o středně velké farmy od jednoho až po čtyři
hektary. Zajímavostní je vysoká nadmořská výška, ve které
se daří odrůdám Blue Mountain, Arusha, Bourbon a Typica.


#16
Název: Tanzania Tembo Tembo
Chuť: mandle, sladké jablko
Zpracování: mokré
Cupping score: 83
Farma: Tembo Tembo Estate
Nadmořská výška: 1.850-1.980 m.n.m.
Pražírna: Zrníčko

Jedná se v podstatě o velmi mladou farmu, kterou v roce
2009 převzali Gaétan a Caroline Bordierovi. Ti k farmě přistoupili v rámci třetí kávové vlny tak,
že zde vysadili bez jakýchkoliv kompromisů jen jednu odrůdu s názvem Kent. Mokré zpracování
přineslo do těla kávy sladkost a chuť mandlí a jablek.


#17
Název: Nicaragua Finca Aurora San Isidro
Chuť: černý rybíz, karamel, tmavá čokoláda, švestky
Zpracování: mokré
Cupping score: 86.5
Farma: Finca Aurora
Nadmořská výška: 1.200-1.400 m.n.m.
Pražírna: Káva Kroměříž

Farma Aurora se nachází v regionu Matagalpa a svojí rozlohou 242 hektarů se
řadí mezi ty větší. Všechny kávy z této farmy jsou promyté. Čistě rodinný podnik se zaměřuje
na biodynamické pěstování, což s místním ekosystémem funguje naprosto skvěle.


#18
Název: Brazil Pe de Cedro
Chuť: mléčná čokoláda, arašídy
Zpracování: suché
Cupping score: 84
Farma: Pe de Cedro
Nadmořská výška: 1.000-1.200 m.n.m.
Pražírna: Zrníčko

Namísto typické odrůdy Yellow Bourbon na farmě Pe de Cedro pěstují červenou odrůdu. Výsledkem
je tak velmi kvalitní a chutná káva lehce nasládlého původu pro každodenní užívání.


#19
Název: Rwanda Dukundekawa Musasa
Chuť: jablko, karamel, citrón, maliny
Zpracování: mokré
Cupping score: 84.5
Farma: Dukunde Kawa Cooperative
Nadmořská výška: 1.700-2.000 m.n.m.
Pražírna: Káva Kroměříž

Dukunde Kawa Cooperative je spolek více jak dvou tisíc místních farmářů a nemalou zajímavostí
je fakt, že více jak 80% zde farmaří ženy. Káva z oblasti Musasa je jedno druhová
odrůda Bourbon, který je plně promytý.


#20
Název: Uganda Mubuku
Chuť: čokoláda, jablka, ořechy
Zpracování: mokré
Cupping score: 84
Farma: Kasese station
Nadmořská výška: 1.300-2.030 m.n.m.
Pražírna: Zrníčko

Zpracovatelská stanice Kasese se věnuje pouze plně promyté metodě za to ale velmi kvalitně. Zralé
třešně se zde sbírají ručně a jen té nejvyšší kvality. Sběrači se zde s farmáři setkávají každý den, aby
si definovali přesně zralé plody. V šálku tak najdete opravdu jen kvalitní kávová zrnka.


#21
Název: Colombia Huila - Los Guacharos
Chuť: jablko, černý čaj, karamel, čokoláda
Zpracování: suché
Cupping score: 87
Farma: Various
Nadmořská výška: 1.500-1.800 m.n.m.
Pražírna: Káva Kroměříž

Farmáři v oblasti Huila, od kud pochází také naše káva a Narino spolupracují pod
hlavičkou organizace Inconexus. Ta svým členům zajišťuje vyšší výkupní ceny. To
se pak projevuje v kvalitnější péči o úrodu a příkladem je zde vysoké cuppingové skóre 87 bodů.


#22
Název: Honduras Geisha Natural finca Jerusalén
Chuť: hořká čokoláda, burákové máslo, karamel
Zpracování: suché
Cupping score: 87.8
Farma: Jerusalen
Nadmořská výška: 1.300 m.n.m.
Pražírna: Zrníčko

Tato káva je zpracována procesem „Natural“. Ten je znám jako suchý proces nebo metoda sušená
sluncem. Po sklizni se zralé kávové třešně roztřídí od nezralých třešní, listů a větviček. Aby tyto třešně
vyschly, jsou poté rozmístěny na rovné ploše, na kterou svítí slunce. Sušení trvá deset dnů až měsíc.
Jakmile se třešně vysuší, změní se na scvrklé ovoce. To je pak odstraněno tzv. suchým mlýnem a
zůstanou pouze kávová zrna, ty jsou pak rozdělena buďto ručně nebo strojově podle stupně kvality.


#23
Název: Honduras Geisha Black Honey finca Jerusalén
Chuť: plné medové tělo, svěží chuť višní a švestek
Zpracování: black honey
Cupping score: 87
Farma: Jerusalen
Nadmořská výška: 1.300 m.n.m.
Pražírna: Káva Kroměříž

Tato káva je zpracována procesem "Black Honey", tedy bez přítomnosti vody. Třešně se fermentují
výjimečně dlouho ve vlastní šťávě a káva je tak krásně medová, karamelová s navinulou sladkostí a s
tóny vlašských ořechů a sušených švestek.


#24
Název: Honduras Geisha Washed finca Jerusalén
Chuť: mléčná čokoláda, karamel, exotické ovoce
Zpracování: mokré
Cupping score: 87
Farma: Jerusalen
Nadmořská výška: 1.300 m.n.m.
Pražírna: Zrníčko

Tato káva je zpracována procesem „Washed“. Při této metodě se třešně odstraní ze semen před
sušením. Zralé kávové třešně se nasypou do loupačů s vodou, které je zbaví vnější vrstvy. Semena s
dužinou jsou rozdělena podle váhy do nádrží, kde fermentují po dobu 12-24 hodin v závislosti na
teplotě. Jakmile jsou kávová zrna pouze v pergamenovém obalu odstraněna od dužniny, nechají se
sušit na prostorné betonové ploše. Mokrý proces je oblíbený zejména díky neuvěřitelně jasným a
čistým chutím z kávy.